O singură zi a fost de ajuns pentru ca industria turismului din Tunisia să se prăbuşească. Staţiunile de lux, frecventate cândva de mii de turişti, au ajuns în paragină. Declinul a început în 2015, după un atact terorist care a avut loc pe plajă, în urma căruia au murit 71 de persoane.

Hotelurile - fantomă din Tunisia. Staţiunile înfloritoare de odinioară, abandonate după atacurile teroriste din 2015

Hotelurile – fantomă din Tunisia. Staţiunile înfloritoare de…

Exploratorul urban Bob Thissen din Heerlen, Olanda, a vizitat localităţile unde unele dintre hoteluri au fost închise în urma atacului, iar autorităţile au declarant stare de urgenţă.

Candelabrele impunătoare atârnă încă de tavanele hotelurilor, barurile complet echipate stau goale, la fel şi saloanele de masaj, centrele spa şi sălile de mese, care au găzduit cândva mii de oaspeţi. Afară, grădinile amenajate după designul mauric rămân impresionante, cu bazine şi jacuzziuri secate sau umplute cu nisip şi vegetaţie. Zona pare deprinsă dintr-un peisaj apocaliptic.

Declinul turismului din Tunisia a urmat o serie de atacuri teroriste în 2015, unde au fost ucise 71 de persoane în trei incidente. Cel mai grav din acel an a avut loc în iunie, când 38 de turişti străini, inclusiv 30 de cetăţeni britanici, au fost împuşcaţi pe plajă în timpul unui atac asupra portului El Kantaoui, lângă Sousse.

Martorii oculari au spus atunci că atacatorul părea un turist normal, venit la plajă; a fost văzut râzând şi glumind cu alţi turişti, însă ulterior a declanşat atacul armat, împuşcând zeci de persoane cu un Kalashnikov ascuns în umbrela de plajă. Britanicii au fost ţintele principale ale atacurilor de pe plaja tunisiană aglomerată din El Kantaoui, lângă Sousse. Printre cele 38 de victime – cu 36 răniţi grav, s-au numărat şi germani, belgieni şi tunisieni.

După ce agenţiile de turism evacuat mii de turişti, operatorii de zbor au anulat toate cursele către Tunisia. Anul acesta însă, agenţii precum Thomas Cook, cât şi TUI au relansat zborurile spre Tunisia, iar la câteva hoteluri s-au început deja lucrări de renovare.
Numărul turiştilor britanici care vizitează ţara este de aşteptat să ajungă la 75.000 – cifră care reprezintă o şesime din cifrele care preced atentatele.

Sursa articol businessmagazin.ro

Alte Articole Interesante