astăzi, 11:53 Autor: Alexandru Nanu

La senat a ajuns recent un proiect legislativ care prevede ca la 1 ianuarie 2019 să se modifice valoarea alocaţiei pentru copii, cât şi metodologia de calcul.

Propunerea legislativă pentru modificarea alin.(1), lit.a) şi b) al art.3 din Legea nr.61/1993 privind alocaţia de stat pentru copii  a fost trimisă în data de 18 septembrie 2018 la Consiliul Legislativ pentru aviz şi are ca termen data de 18 septembrie.  

Modificarea art. 3 alin. 1 prevede ca cuantumul alocaţiei de stat pentru copii, care se stabileşte în raport cu cu indicagtorul social de referinţă – denumit ISR, va creşte după cum urmează:

  1. La 0.6 ISR pentru copii cu vârstă de până la 2 ani ( sau de până la 3 ani, în cazul copiilor cu handicap), începând cu 1 ianuarie 2019.
  2. La 0.3 ISR pentru copii cu vârstă cuprinsă între 2 şi 18 ani, precum şi pentru tinerii prevăzuţi la art. 1 alin (3), începând cu 1 ianuarie 2019.

Indicatorul social de referinţă este definit în legislaţie dreptunitatea exprimată în lei la nivelul căreia se raporteazăprestaţiile băneşti – cu excepţia indemnizaţiei de şomaj -suportate din bugetul asigurărilor pentru şomaj în vederea încadrării în muncă a anumitor categorii de persoane.

Valoarea indicatorului social de referinţă estestabilită în prezent la 500 lei.

„Valoarea indicatorului social de referinţă se modifică prinhotărâre de guvern, în funcţie de indicele de creştere a preţurilorde consum prognozat an/an anterior”, se arată în ordonanţă.

Sursa articol zf.ro

Alte Articole Interesante