astăzi, 11:43 Autor: Departamentul Economic

În primul semestru utilizatorii români au experimentat viteze de download date internet fix în creştere cu aproximativ 14% la nivel naţional şi viteze de download date internet mobil mai mari cu aproximativ 16%, faţă de semestrul II 2017, informează ANCOM.

“În prima jumătate a acestui an, utilizatorii de internet din România au experimentat viteze medii de transfer în creştere, atât în ceea ce priveşte serviciile de acces la internetul fix, cât şi la cel mobil. Conform statisticilor privind calitatea serviciului de internet fix şi mobil din România, actualizate astăzi pe Netograf.ro, utilizatorii au beneficiat de viteze de descărcare de 134,03 Mbps pentru internet fix şi 24,11 Mbps pentru internet mobil”, a declarat Sorin Grindeanu, preşedintele ANCOM.

Tendinţa de creştere se observă şi în ceea ce priveşte vitezele medii de upload pentru serviciile mobile şi fixe. Statisticile arată că, în primul semestru al acestui an, românii au beneficiat de viteze medii de 96,42 Mbps pentru internetul fix (în creştere cu 3% faţă de semestrul II 2017) şi de 11,51 Mbps (în creştere cu aproximativ 21%).

În rândul celor mai mari furnizori de internet fix, viteză medie de download pentru testele efectuate pe fir a fost de 221,90 Mbps, iar pe wireless de 68,55 Mbps. Totodată, viteza medie de upload pentru testele efectuate pe fir a fost de 148,87 Mbps, iar pe wireless de 57,35 Mbps.

Prin intermediul Netograf.ro, aplicaţia de monitorizare şi evaluare a calităţii serviciului de acces la internet, dezvoltată de ANCOM, au fost efectuate, în primul semestru al anului 2018, peste 177.000 de ţeste validate (cu 30% mai multe decât în ultimele şase luni ale anului 2017).

Sursa articol zf.ro

Alte Articole Interesante