Energie

Secțiune susținută de Medlife Logo

Stabilitatea preţului petrolului este ameninţată de realitatea din piaţă: Creşterea cererii a încetinit, iar piaţa se va confrunta cu un surplus la nivel global în 2019

Rezervele petroliere globale vor depăşi nivelul cererii în anul 2019, în contextul în care producţia a crescut, dar consumul nu a ţinut pasul cu această creştere – pe fondul unei încetiniri a creşterii economice la nivel global, potrivit unui studiu realizat de Agenţia Internaţională de Energie (IEA), citat de Reuters.

În raportul său lunar, IEA şi-a păstrat estimarea pentru creşterea cererii pentru 2018 şi 2019 la 1,3 milioane de barili pe zi, respectiv 1,4 milioane de barili pe zi, însă a redus estimarea pe partea de cerere în piaţa de petrol din ţările non-OECD – aceste pieţe fiind considerat pilonul de expansiune al consumului la nivel global.

Pentru prima jumătate a anului 2019, pe baza estimărilor producţie versus cerere în segmentul non-OPEC, plecând de la ideea că OPEC va păstra producţia la actualul nivel, IEA transmite că surplusul s-ar putea ridica chiar şi la un milion de barili pe zi.

Producţia la nivel global a crescut de la mijlocul anului, în timp ce disputa comercială care prinde amploare între SUA şi China ameninţă creşterea economică globală.

Miercuri, trei surse au declarat pentru Reuters că OPEC şi partenerii discută o propunere de a reduce producţia până la 1,4 milioane de barili pe zi în 2019 pentru a evita surplusul ce ar duce la preţuri mai scăzute.

De la începutul lunii octombrie, preţul petrolului a pierdut circa un sfert din valoare, ajungând sub 70 de dolari per baril, cel mai scăzut nivel din ultimele opt luni.

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Sursa articol zf.ro

Alte Articole Interesante