Politică

Viorica Dancilă nu renunţă la „taxa lăcomiei” nici după rezultatele dezastruoase de la bursă din ultimele zile: Premierul anunţă că ordonanţa de urgenţă va fi adoptată vineri

Premierul Viorica Dăncilă a declarat, la începutul şedinţei de Guvern de vineri, că Executivul va adopta OUG privind măsurile fiscale.

Preşedintele Klaus Iohannis nu participă la şedinţa de vineri, cu toate că a anunţat că va fi prezent la toate reuniunile Guvernului. Şeful statului a participat la şedinţa de joi a Executivului.

„Aprobăm azi un set de măsuri cu scopul de a creşte bunăstarea românilor, nivelul investiţiilor şi de a corecta în domeniul bancar. Principalele măsuri care vor fi adoptate în şedinţa de Guvern de azi se referă la următoarele aspecte. Program de construire a 1.000 de grădiniţe în parteneriat public-privat. Majorarea de la 1 septembrie, cu trei luni în avans, a punctului de pensie şi a pensiei minime astfel: punctul de pensie va creşte de la 1.100 lei la 1.265 lei, iar pensia minimă de la 640 lei, la 704 lei. (…) Majorarea taxei pe viciu in domeniul jocurilor de noroc cu 2% din cifra de afaceri. Creşterea salariului minim în domeniul construcţiilor la 3.000 lei brut, începând cu 1 ianuarie 2019, aşa cum ne-am angajat prin acordul semnat cu patronatul din construcţii”, a afirmat Viorica Dăncilă, la începutul şedinţei de vineri a Guvernului.

Consiliul Economic şi Social a dat aviz negativ pe ordonanţa de urgenţă care conţinea măsurile fiscale anunţate de Eugen Teodorovici, inclusiv „taxa pe lăcomie”, a confirmat joi, pentru MEDIAFAX, Dumitru Coarnă, membru al CES.

Guvernul a prezentat marţi un proiect de ordonanţă de urgenţă are cuprinde o serie de măsuri fiscale, printre care scăderea comisioanelor pentru Pilonul II de pensii, precum şi posibilitatea de a lăsa contributorii să-şi retragă banii anticipat.

Alte măsuri privesc introducerea „taxei pe lăcomie”, aplicată băncilor, la valoarea activelor, şi calculată în funcţie de nivelul ROBOR, plafonarea preţului gazelor, controlul preţurilor şi pe piaţa de electricitate, impozit de 3% pe cifra de afaceri a companiilor energetice, taxe impuse organizatorilor de jocuri de noroc, extinderea taxării inverse pentru anumite categorii de operaţiuni cu bunuri.

În contextul OUG cu măsuri fiscale, premierul Viorica Dăncilă a declarat, joi, că ordonanţa de urgenţă pregătită de Guvern prevede posibilitatea ca cei 2% ai celor care contribuie la Pilonul II de pensii să meargă la Pilonul I sau III, pentru ca o persoană să nu-şi retragă banii, ci să aibă o alternativă.

Sursa articol zf.ro

Alte Articole Interesante